HR
3X
Görgess
Menü

2019.05.19.

A pozitív pszichológia több mint „Jól-Lét”

Már egy évtizede dolgoztam trénerként, vezetői tanácsadóként, amikor hosszú keresés után,  a 2000-es évek közepén, végre rátaláltam a pozitív pszichológiára. Ez az a kutatási irány, amely rendszerezett, tudományos igényű magyarázatokat és megoldásokat adott és ad a kezünkbe ahhoz, hogy optimálisan alkalmazkodjunk rohamosan átalakuló világunkhoz.

A lelkesedésem a téma iránt azóta sem csökkent, sőt!
Meggyőződésemmé vált, hogy ez az egyetlen egységes, a vezetés minden területén előremutató felimeréseket nyújtó megközelítés, amellyel értelmes és igazán hatékony beavatkozásokat tudunk végrehajtani partnereinkkel, a bennünk bízó vezetőkkel szervezeteik sikere érdekében.

A SkillTogo csapata, mint a nevünk is mutatja – továbblépési készség – azon dolgozik, hogy partnereink vezetői minden helyzetből tovább tudjanak lépni – viharállóvá váljanak, sőt, ha lehet, még élvezzék is napi kihívásaikat, hiszen azoktól válnak nap mint nap jobb, professzionálisabb szakemberekké, azoktól ismerik meg igazán saját teherbírásukat, belső erőforrásaikat.

Mintegy 15 év tapasztalatával és adatbázisával rendelkezünk a témában, ami egyedülálló a hazai piacon. Ma már tudjuk, hogy a pozitív pszichológia az az életfontos tudományág, ami éppen a mai rohamtempóban változó világban az egyetlen kapaszkodót adja, hogy hogyan tudunk optimálisan alkalmazkodni a rutinná váló bizonytalansághoz, hogyan tudjuk kezelni azt a komplexitást, amire idegrendszerünk tulajdonképpen nincsen felkészülve.

Csapatunkkal naprakészen követjük a kutatást, személyes kapcsolatot építünk a vezető tudósokkal, hogy azonnal adaptálhassuk a gyakorlatban életfontos felismeréseiket.

Évek során érlelt és változatos igényekhez igazított gyakorlataink, fejlesztő eszközeink vannak, és kifejlesztettünk egy mérőeszközt is, az MQ® tesztet, amellyel dokumentálni is tudjuk beavatkozásaink eredményét.

Tevékenységünkben a könyvtárnyi kutatást négy fő területre fókuszálva alkalmazzuk partnereinknek tervezett programjainkban:

  1. A munkatársak gondolkodási mintáinak elemzése, optimalizálása: azaz az optimista – pesszimista gondolkodási minta ideális keverékének kialakítása. Az elmúlt években felvett több ezer MQ® teszt egyedülálló garancia a fejlődés helyes irányainak kijelölésére, a változás igazolására.
  2. A munkatársak személyes energiaszintjének optimalizálása: belső motiváció – stressz kiégés, munkakör kiteljesítés. Mára ismertek a belső motiváció kiépítésének lépései és a munkahelyi vetetőknek döntő szerepük van olyan vállalati kultúra kialakításában, amelyben kivirágzik a belső motiváció. A belső motiváció a feltétele az elköteleződésnek, önállóságnak és még a ma annyira divatos agilis működésnek is.
  3. A szervezeten belüli kooperáció és versengés optimalizálása: a helyes arány megteremtése. Fontos számunkra, hogy ne essünk át sosem a ló másik oldalára. Korunk a szintézis kora. Azon dolgozunk, hogy az új ismeretek gazdagítsák a régit, adjanak a vezetők kezébe választási lehetőségeket, növeljék a szabadságfokukat és ezáltal a biztonság érzetüket. Nem azt akarjuk üzenni, hogy a „jól-lét” korában idejét múlt dolog a verseny. A verseny a házon belül is és a verseny a házon kívül is a fejlődés záloga, de házon belül csomagolni és kezelni kell, hogy helyes értelmezést nyerjen, és erősítse az összetartozást, a győztesek vagyunk érzést.
  4. Ideális kommunikációs és információáramlási kultúra megteremtése: hogy megfelelő egyensúlyba jussanak a negatív és pozitív élményeink a szervezetben. A győztes csapatokért dolgozunk, olyanokért, amelyeknek nem csak a falat dekorálják közös élményeik képei, hanem valódi konstruktív viták folynak a legjobb megoldások megfogalmazásáért, az emberek büszkék egymásra, törődnek egymással és a növekedés útján haladnak.

Hálás vagyok a sorsnak, hogy ráakadtam a pozitív pszichológiára. Stabil tudást, tiszta, világos eszmerendszert adott a kezünkbe, hiteles megoldásokat és biztonságot partnereinknek, hogy valódi minőséget kapnak, jó döntést hoznak, amikor minket választanak.

 

Elhalasztva

Kedves Egyesületi tagunk, kedves Honlaplátogató! Az OHE elnöksége március 10-én arról döntött, hogy az új koronavírus magyarországi megjelenése miatt a május 5-6-ára meghirdetett 30. Országos HR Konferenciát és Kiállítást későbbi…

Tovább

Hogy állunk a bizalommal?

– ahogy ti látjátok Nyílt, őszinte kommunikáció. Meghallgatás. Közös vízió. Elkötelezettség. Átláthatóság. Többek között ezeket az értékeket emelték ki Szakmai Fórumunk résztvevői, amikor arról kérdeztük őket, mi segítheti leginkább a…

Tovább

HRmónia – SZÓLjunk bele együtt a jövőbe!

A mi szakmánkban az a csodálatos, hogy lehetőségünk van a szervezetek, csapatok „újrahangolását” és újra hangolását is támogatni. Ennek alapja, hogy időről-időre „belehallgatunk az ÉteHRbe”. Mit is jelent ez? Azt,…

Tovább